Cum sa te dai pe Skateboard
Previous
RANDOM
#10 Parisul vazut noaptea
Next
.Lifestyle

Gradini verticale

O abordare botanica si artistica de Patrick Blanc

Plantele chiar au nevoie de pamant? Nu, acestea nu… Pamantul sau solul este nimic mai mult decat un suport mecanic. Numai apa si multe minerale dizolvate in sol sunt esentiale pentru plante, impreuna cu lumina si dioxidul de carbon producand fotosinteza.

In salbaticie, plantele cresc pe suprafete verticale. Ori de cate ori apa este disponibila pe durata intregului an, la fel ca in padurile tropicale sau in paduri temperate de munte, plantele pot creste pe stanci, trunchiuri de copaci sau pante cu un strat mai subtire de pamant. De exemplu, in Malaezia, din cele 8000 de specii cunoscute, circa 2500 cresc pe suprafete fara pamant.

Peretii si Plantele: o combinatie pe termen lung

Ori de cate ori radacinile sunt lasate sa creasca adanc in interiorul unui perete, acestea pot deteriora cu usurinta peretele cauzand distrugerea acestuia. Exact asta s-a intamplat la templele Angkor.

Deteriorarea peretilor poate fi prevenita, atata timp cat plantele sunt udate in mod regulat. Astfel, radacinile se raspandesc doar la suprafata, lasand ca peretele sa fie neafectat in interior.

Ideea este de a folosi abilitatile radacinilor sa creasca nu numai pe un volum (precum solul, apa sau nisipul) ci si pe o suprafata. Fara pamant, sistemul de suport al plantelor este foarte usor, astfel pot fi puse in aplicare pe orice perete, indiferent de dimensiunea lui.

Gradinile verticale pot fi deasemnea montate in interior, dar este necesara iluminarea artificiala. Este posibil ca astfel de gradini sa fie montate in locuri complet inchise, fara lumina naturala, spre exemplu un loc de parcare subteran. Selectia speciilor plantelor pentru un anumit tip de gradina se stabileste in funtie de climatul predominant.

Astfel de gradini sunt compuse din 3 parti: un cadru metalic, un strat PVC si un strat de pasla. Scheletul metalic este atarnat pe un perete sau poate fi de sine statator. Acesta ofera un strat de aer care actioneaza ca un sistem foarte eficient de izolare termica si fonica.

Un strat PVC de 1 cm grosime este nituit pe cadrul de metal. Acest strat aduce rigiditate in intreaga structura si il face rezistent la apa.

Un strat de fetru, fabricat din poliamida, este capsat pe PVC. Acesta protejeaza radacinile si permite o distributie de apa omogena, astfel incat radacinile sa creasca pe el. Plantele sunt ‘instalate’ pe acest strat sub forma de seminte, butasi sau plante deja cultivate. Densitatea este de aproximativ 30 de plante pe metru patrat.

Udarea este asigurata din partea de sus. Apa de la robinet trebuie sa fie suplimentata cu nutrienti. Udarea si fertilizarea sunt automate.

Greutatea totala a gradinii verticale, inclusiv plantele si rama metalica, este mai mica de 30 kg pe metru patrat. Astfel, gradinile verticale se pot aplica pe orice perete, fara a avea vreo limita din punct de vedere al dimensiunilor suprafetei sau inaltimea la care este aplicata.

Gradina verticala pe zidurile de beton: un adapost pentru biodiversitate si un sistem de curatare pentru orase

Gradina verticala permite omului de a recrea un sistem similar cu mediile naturale. Este o modalitate prin care poti aduga o parte de natura in locurile in care omul le-a scos.

In orice oras, peste tot in lume, un zid gol poate fi transformat intr-o gradina verticala, si astfel sa fie un adapost valoros pentru biodiversitate.

Sa recapitulam… Stai la bloc la etajul 10, deschizi geamul pentru a admira gradina verticala aplicata pe zidul blocului, si te trezesti cu 2 sobolani intrand la tine in camera… GROZAV !

Ideea cu gradina aplicata pe orice zid de beton pare a fi buna… Ma gandesc la poporul roman, ii place sa chefuiasca la un gratarel in natura. Acum, cu gradina la fereastra, nici nu trebuie sa ma iesi din casa, gratarul in faci in balcon. Economisesti banii de pe benzina.

In plus, datorita efectului sau de izolare termica, gradina verticala este foarte eficienta si ajuta la reducerea consumului de energie, atat in timpul iernii (prin protejarea cladirii de la rece), cat si vara (prin furnizarea unui sistem de racire natural). De asemenea, este o modalitate eficienta de a curata aerul.

Patrick Blanc este un botanist si creator de gradini verticale. Mai jos aveti cateva modele realizate de el. Enjoy !

cuiburi din plastic gradini verticale
What's your reaction?
I Love It
0%
Cool
50%
It's OK
50%
What?
0%
I'm Sad
0%
I Hate It
0%

Leave a Response